Anne berättar: Därför startades UDDA

Udda startades för att vi ville organisera stödet för andra som gick igenom samma psykiska mående som vi själva hade gått igenom. Det var jag Anne, som drog igång verksamheten, tillsammans med min syster Eleanor som själv gick igenom en depressiv period just under den perioden och så var det min goda vän Josefine, som har en bipolär syster och kunde förstå anhörigsidan. Vi insåg ganska snabbt att det viktigaste i själv- (och själ-)läkandet var att förstå att man inte är ensam i sina problem/beskymmer/sorg. Under Udda:s första 4 år är det flera hundra som har fått hjälp genom Udda. Hjälp att hitta rätt i vården, stöd i rätt riktning, en vän som lyssnar, eller bara fått känna att de inte är just ensamma i det jobbiga. Förutom att vi parade ihop folk som hade liknande erfarenheter, så har vi anordnat häng och pärldagar, föreläst, vi har gått i Pridetåg och engagerat oss i paneldebatter och mycket annat.

Jag får ofta frågor om Udda. Vad Udda gör nu och varför vi inte varit så aktiva på sistone. När jag inte hann med Udda såg jag det först som ett misslyckande. Jag hade lagt så många timmar, dagar och år på att hjälpa andra (och mig själv) att det var en självklarhet att Udda skulle finnas för alltid. Vi var många då som brann för verksamheten. Vi drev Udda på lågan av vårt engagemang. Vad vi däremot inte tänkte på var att man kan inte köpa mat eller betala hyran på den lågan. Så när jag fick barn och familj, så var jag tvungen att prioritera bort Udda en del. Med min tidsbrist var det svårt för de andra att driva på utan att få något mer för mödan än ovationer. Vilket var fullt förståeligt. Men även om Udda bara verkade i liten skala under den här tiden så har många volontärer fortsatt att hjälpa sin Udda-kompisar. Många har fortsatt vara aktiva och synliga med att göra skillnad för psykisk ohälsa och Udda har fortsatt hjälpa anhöriga som hört av sig.

Så småningom har jag insett att den här tiden nog inte var ett misslyckande. Vi behövde bara en nystart. När så Riksförbundet Balans hörde av sig och ville ingå ett samarbete kändes det självklart att vi skulle bli del av Balans. Det känns så kul att kunna vakna till detta och att vi numera är Udda i Balans. Och alla som har saknat Udda kan ni känna sig lugna igen. För snart drar vi igång.

Godmorgon till er alla säger här med Udda i Balans.

Anne Lichtenstein,
UDDA i Balans

SENASTE NYHETER:

2020-08-12T06:38:49+00:00

Share This Story, Choose Your Platform!

Till toppen