Josefine – Min kuddis har varit en bidragande faktor till mitt tillfrisknade

Josefine 23 år. Studerar till civilingenjör.

Varför kontaktade du UDDA och hur gammal var du då?
Jag kontaktade UDDA när jag var 17 år gammal. Jag hade blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt och min klasskompis hade 10 dagar innan våldtäkten tagit sitt liv på grund av just psykisk ohälsa.

Vad har det betytt för dig att ha en Kuddis?
Det har betytt fruktansvärt mycket för mig. Redan efter den första mailkontakten jag hade med Anne (min Kuddis) så kändes det väldigt tryggt. Anne hade likt mig varit med om en våldtäkt och att få prata med någon helt utomstående som genomgått liknande trauma kunde prata med mig med en förståelse som varken anhöriga eller psykolog kunde ge mig. Efter några veckor mailkontakt träffade jag Anne hemma hos henne där vi satt och pratade i flera timmar. Jag kan än idag bli väldigt rörd när jag tänker på allt stöd hon gett mig.

Hur hjälpte UDDA och din Kuddis dig att må bättre?
Likt svaret ovan så kunde Anne förstå mig på ett helt annat plan än anhöriga och psykolog. Det var dessutom väldigt skönt att ha något helt utomstående att kunna prata med. Jag berättade inte för varken familj eller vänner att jag hade kontakt med Anne förrän ett bra tag efter. Det blev som min egen sak som ingen behövde veta om mer än jag och Anne.

Har du någon kontakt med din Kuddis idag och hur ser den i sånt fall ut?
Ja, jag och Anne har kontakt än idag och vi har blivit goda vänner. Jag mår väldigt bra nu och har helt kommit ur min depression. Men livet går ju upp och ned och jag vet att jag ALLTID kan prata med Anne om precis allt mellan himmel och jord. Jag har däremot panikångestattacker med jämna mellanrum, inte så frekvent men ett par gånger per år. Då är det väldigt skönt att ha henne och prata med eftersom hon vet min resa från när jag mådde som sämst.

Varför skulle du rekommendera någon att skaffa en Kuddis?
Jag skulle med hela mitt hjärta rekommendera att skaffa en Kuddis hos Udda. Jag är än idag tacksam, såhär 6 år senare, över mitt val att kontakta Udda. Min Kuddis har varit en stor bidragande faktor till mitt tillfrisknade från min depression. Med en Kuddis finns inga måsten (som ett bokat möte med psykolog som dessutom kostar pengar) eller att man bär någon ”mask” undermedvetet eller medvetet inför sin familj eller vänner. Jag kände att jag kunde berätta mer för min Kuddis än min familj och vänner eftersom jag inte ville göra dem oroliga eller tynga ned dem. Men med en Kuddis så känner man att personen ifråga vill hjälpa en genuint vilket gjorde att jag kunde öppna upp mig mer för min Kuddis än för någon annan.

Mariah Levicsek, 
Riksförbundet Balans

SENASTE NYHETER:

2021-03-18T13:53:41+00:00

Share This Story, Choose Your Platform!

Till toppen