För att ett företag eller ett hushåll ska gå runt är det viktigt att någon håller koll på ekonomin och ser till att det är balans i budgeten. Det är inte möjligt att ta ut mer än de medel som finns att röra sig med. Enkel matematik som få ifrågasätter.

Lika viktigt är det för oss människor att hålla koll på vår energibudget. Att se till att regelbundet sätta in på ”må-bra-kontot” så att vi har ett överskott att röra oss med.
Att fylla på så att det finns marginaler när vi behöver göra stora uttag.

Mina perioder av utmattningssyndrom gjorde mig medveten om mina bästa energikällor.
De som jag vet att jag blir glad av och som fyller mig till kropp och själ med ny energi.

Det handlar om de fem S-en. Mina må-braverktyg som jag tar till varje vecka:

  • Det som ger mig allra mest glädje! Solo eller tillsammans, så är sången det mest livgivande jag vet! Första gången jag sjöng för publik var i kyrkan, då var jag två år. Sedan dess har jag aldrig klivit av. Genom åren har jag sjungit i barnkör, ungdomskör, jazzorkester, duo, rockband, dansband, sånggrupp och som solist i diverse sammanhang. Jag har gjort revy, shower och julkonserter, uppträtt på små och stora scener, för en liten eller stor publik. Jag är sångerska i varje cell och är säker på att ju oftare jag sjunger desto längre lever jag! Ju mer liv får jag i livet!
  • För mig är det lika nödvändigt som att äta och sova att få uttrycka mig i ord.
    Det är mitt arbete, min passion och min fritid. Att skriva är också läkande och gör att jag bearbetar det jag upplever. I yrket som kommunikatör skriver jag notiser, artiklar och reportage. I mitt företag skriver jag böcker och inlägg på sociala medier. Som sångerska skriver jag låttexter. Vad vore livet utan att få formulera sig?
  • Jag är en löpare som gärna snör på mig skorna och ger mig ut för att ta några varv. Väder och vind spelar mindre roll, ut ska jag. För om jag inte ger mig ut kommer jag att sjunka i energi och må sämre psykiskt. Att få sträcka ut i en bitande snöstorm, en sprittande ljus vårdag, en solig, grönskande sommarmorgon eller i klar och kylig höstluft är ren och skär medicin! Blodet pulserar, kinderna glöder och effekten sitter i hela dagen sedan!
  • Jag älskar att bada och gör det från tidig vår till sen höst. Känslan att sjunka ned i en mjuk sjö eller ett väldigt hav är magisk! Det inre varvtalet sänks och jag får en lugn känsla i kroppen som stannar kvar länge efteråt.
  • Softa på min brygga. När jag känner hur trötthet och stress pyr i mig, packar jag min korg med böcker, tidningar och kaffetermos och drar till min brygga. En tankstation där jag loggar ut från allt runtomkring och bara är. Ljudet av vattnet som kluckar mot bryggan, måsarnas skrik ovanför och doften av sjövatten som omger mig. Då laddar jag upp mitt inre batteri.