Denna dag 10/10 är värd att uppmärksammas tycker jag. Psykisk ohälsa drabbar många människor, för min egen del känns det just nu i stunden att jag har psykisk ohälsa bakom mig. Det är 17 år sedan jag hade min senaste psykos.

Men…jag tänker såhär om psykisk ohälsa och andra sjukdomar.

En gång alkoholist- alltid alkoholist!

De människorna som drabbas av den sjukdomen får aldrig mer ta en droppe!

När man drabbas av psykisk ohälsa, då har man en sårbarhet,  jag anser att man alltid kan vara i riskzonen att insjukna igen. Det livet som jag lever idag känns det väldigt avlägset och långt ifrån att ”drabbas/ trilla dit igen” men…det är en lömsk sjukdom, det handlar om att lägga om livsstil, acceptans, tag kontroll över sin situation, tag ansvars. Ett så kallat självledarskap. Jag arbetar dagligen för att inte de negativa tankarna skall få för mycket utrymme och dominans, det har blivit min vardag och tankemönstret är fint.

Att inte trilla dit igen handlar om vad man tycker om att göra och att man trivs. Vad vill jag? vad vill min partner? våga säga nej, våga ta en konflikt innan det växer i huvudet. Var ärlig mot dig själv och andra. Känslan att äga sitt revir sin plats gillar jag, att jag själv bestämmer över mitt eget.

Känslan att känna sig fri är bland det finaste jag vet -att vara fri.

Jag dras till de människorna som tycker om mig, de andra har dragit sig undan och jag behöver de inte längre utan är trygg. Jag tycker om att ge gåvor, jag ser det som en gåva att vilja ge och då pratar jag inte bara om prylar. Ge bort tid är generöst.

Jag gör saker som jag tycker om att göra, just nu består min vardag att måla i vårt hus och jag längtar till att få komma ut och föreläsa igen, jag ”brinner” för att sprida budskapet att sticka hål på fördomar om psykisk ohälsa och istället dela med mig av kunskap och erfarenheter. För mig är det ett sätt att ge. Så länge njuter vi på vår gård. Drömmen är att få skaffa hönor.

Tänk att gå ut i hönshuset och plocka sina egna ägg sedan gå in i köket och laga en fantastisk omelett.

Att finna glädje i vardagen och i livet är en gåva, ingen självklarhet. .

 

/A