Alfred Skogberg, Liria Ortiz och Arvid Lagerkrantz.

De jobbar eller engagerar sig i arbetet med att belysa psykisk ohälsa och hälsa i Sverige. Han startade organisationen Suicide Zero för att lyfta upp frågan om självmord på samhällets agenda. Hon möter människor med psykisk ohälsa och hjälper dem att läka. Han lever med bipolär sjukdom, är författare och föreläsare. Men vad gör de här personerna för att må psykisk bra?

Riksförbundet Balans ställde samma fråga till alla tre, ”Vad gör du för att må bättre psykiskt?”. För oavsett om du tillhör professionen eller är den där vanliga medborgaren så behöver man vårda sin psykiska hälsa. För psykisk ohälsa tillhör inte en specifik grupp i samhället utan kan drabba vem som helst. Så hur gör de då för att ta hand om sin psykiska hälsa?

Foto: Andreas Lindemark

Alfred Skogberg, frilansjournalist, författare, grundare av och tidigare generalsekreterare i organisationen Suicide Zero.

Alfred, vad gör du för att må bättre psykiskt?

– Jag har analyserat min dagliga stress hos en psykolog. Har därefter ändrat mitt beteende på flera sätt. Och sover nu bättre och djupare än förr.

Foto: Model House

Liria Ortiz, författare, legitimerad psykolog med KBT- inriktning, föreläsare, utbildar och handleder i Motiverande samtal (MINT). Hon är också med i olika expertpaneler i bland andra Dagens Nyheter, tidningen PS! och Psykologförbundets Psykologiguiden.

Liria, vad gör du för att må bättre psykiskt?

– Jag tillämpar terapimetoden ACT på mig själv. ACT eller Acceptance and Commitment Therapi (som uttalas akt) uppmärksammade jag som psykolog för några år sedan. Att acceptera att svårigheter och besvikelser är en del av livet, och att sluta kämpa mot det som är som det är, och göra något åt det man kan göra. Det öppnade upp för möjligheten att leva med det som är besvärligt på ett bättre sätt.

Foto: Privat

Arvid Lagerkrantz, författare och tidigare journalist och vd för dåvarande Sveriges Riksradio. Lever i dag med bipolär sjukdom typ 1. Började gå i terapi, redan när han var åtta år, för sitt psykiska mående. Arvid har bland annat skrivit boken ”Mitt galna liv” om hur det är att leva med bipolär sjukdom och vägen till acceptans.

Arvid, vad gör du för att må bättre psykiskt?
– Av och till äter jag antipsykosmedicin.