Depression, ångest, ätstörningar eller kanske droger.
Fatta Familjen är ett helt nytt radioprogram som vänder sig till dig som är förälder och som känner att du behöver råd och stöd i frågor som rör dem du älskar mest, dina barn.

Första september startar programserien Fatta Familjen i Sveriges Radio P4. Programledaren Patti Hansen kommer tillsammans med några av Sveriges främsta barn och ungdomsexperter sitta i en studio i Göteborg för att svara på frågor om barn, från föräldrar och andra vuxna.

– Vi upptäckte i samband med NPF-podden, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, att det fanns ett stort behov av ett sådant här program. Fatta Familjen är en vidareutveckling av den podden men riktar sig också mot annan problematik som till exempel depressioner, säger Bo Sjökvist, producent på Utbildningsradion.

I programmet, som kommer att sändas varje söndag fram till jul, svarar experterna på frågor från de personer som ringt in. Programmet spelas in i förväg och möjligheten att vara anonym som inringare finns.

– Vi behöver människor redan nu som vill ha svar på sina frågor. Det kan vara allt från droger till depressioner eller hemmasittare, det man har frågor kring som rör sitt barn, säger Bo Sjökvist.

Varje program kommer sedan bli till en podd förklarar Bo Sjökvist så att man enkelt kommer kunna söka reda på det ämne som man är intresserad av.

Vad ska jag göra med min tonåring som bara sitter hemma hela tiden? Mitt barn verkar deprimerad, vad ska jag göra? Jag tror mitt barn blir mobbad.

Har du en fråga som du vill ha svar på? Skicka frågan och kontaktuppgifter (om du vill) i ett mejl till fattafamiljen@ur.se så kollar barn- och ungdomsexperterna på din fråga.

 

Johanna Höst
Kommunikatör Riksförbundet Balans