Föreläsningar - Balansträffar - Seminarier

Balansträffar med intressanta teman är en annat inslag i vår verksamhet. Pausen är lång och inbjuder till vardagliga samtal och utbyte av erfarenheter. Ibland arrangerar vi större seminarier med aktuella frågeställningar och intressanta
gäster. Närmare information om Balansträffar regionalt hittar du under fliken På Gång i den respektive förening.

Riksförbundets event hittar du på Anslagstavlan här >>

Samtalsgrupper - Självhjälpsgrupper

Lokalföreningar erbjuder efter förmåga sina medlemmar tillfälle att delta i självhjälpsgrupper (Kallas även för stöd- eller samtalsgrupper). Vill du veta mer eller anmäla dig till en självhjälpsgrupp är du välkommen att kontakta den närmaste lokalföreningen direkt. Kontaktuppgifter hittar du under fliken Kontakt.

Så funkar samtalsgrupper...Vi delar in i  grupper av yngre/äldre med olika s.k. affektiva diagnoser (Depressioner eller Bipolär sjukdom) eller grupper av anhöriga som kan ge varandra stöd. Deltagarna träffas ca 6-8 deltagare ungefär varannan vecka, 8 ggr per termin. I gruppen delar vi med oss av våra erfarenheter eller lyssnar. Vi använder en samtalsmetod som kallas "Rundan" - ordet går runt och ger varje deltagare som vill möjlighet att tala fritt. För att tryggheten och samhörigheten ska bli god i grupperna är det viktigt att den som bestämmer sig för att delta kommer till träffarna. Mer om Samtalsgrupper... 

Balans har i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan tagit fram ett studiematerial "Balansmodellen" som föreningar använder i samtalsgrupperna.

Här kan du ladda ner Studiematerialet >>

Studiecirklar

Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan.  Som medlem i Balans kan delta i studiecirklar med olika teman:

Exempel på våra cirklar:

  • Skrivarcirkel
  • Konstcirklel
  • Promenadgrupp

>> Läs mer om olika grupper i samarbete med Vuxenskolan (PDF)

Informationsmaterial - Böcker - Bibliotek

"Balansgång"

om depressioner och manier, 2001

Föreningen har producerat en bok - Balansgång - som innehåller intervjuer med patienter och närstående samt fakta om vård och mediciner. Boken är uppskattad och används bland annat i undervisning av vårdpersonal. 

Genom riksförbundet kan du både låna och köpa böcker. Balansbibliotek har allt från romaner, biografier till fakta litteratur och avhandlingar som har sin bäring i förstämnings sjukdomar.

I Balans - Biblioteket hittar lästips, böcker till försäljning och bibliotekets förteckning.

Klicka här >>

 

"Kvinnan i svart hatt"

och andra betraktelser om affektiv sjukdom, 2017

av Eva Ollén

Eva Ollén har varit aktiv i Riksförbundet Balans sedan 2001. Hon bor med sin man och den lilla pudeln Tassa i nordvästra Stockholm. Eva har verkat som socionom i Sverige och USA. Hennes bipolära sjukdom (tvåan) är f.n. utan symtom och hon ber oss hålla tummarna för att den ska hålla sig lugn även i fortsättningen.

 

” Eva skriver med insikt och humor. Vi känner igen oss, vi skrattar och vi gråter. Här finns fakta, erfarenheter, citat, recensioner och funderingar kring affektiv sjukdom. Det genomgående budskapet är att vi alla ska ta det riktigt, riktigt lugnt. De böcker som nämns i boken finns i Balans bibliotek. Köp Evas bok till dig själv, till chefen, till vänner och släktingar. Du kommer inte att ångra dig! ”
Simone Gynnemo, ordförande i Riksförbundet Balans

 

Det går bra att beställa ett exemplar av denna bok genom att sätta in 130 kronor inkl. porto på Riksförbundet Balans Plusgiro: 439 20 84-2. Kom ihåg att ange namn och adress! Boken kan också köpas på förbundets kansli (ring först så att någon säkert är där när du kommer) och genom lokalgrupperna. Utan porto är priset 100 kronor. All eventuell vinst kommer att tillfalla Balansbiblioteket. (Omslag: Jakob Ollén)