Jag hatar hur samhällets normer om hur man ”ska vara” får så många att må dåligt. Vi har nått olika långt vad gäller minska normtrycket i olika delar av världen och här har vi väl kommit hyfsat framåt. Det finns dock mycket kvar att jobba med. Redan från tidigaste barnaår ska man börja stressa de små att passa in och inte vara konstig. Jag hoppas de aldrig slutar visa tjuren Ferdinand på julafton för den beskriver situationen så bra, så alla förstår. Ändå verkar budskapet inte alltid nå fram. Det är kanske fel forum att förmedla ett seriöst budskap i förvisso. Det är ju tecknad film, en saga…

Varför är det fel att vilja sitta själv under en korkek och lukta på blommorna bara för att man är en tjur? Eller en ko, för den delen? Tur att han har en så förstående mamma (fast hon är en ko, 😉😛) som låter honom vara lycklig precis som han är. Att hon ändå var orolig och ställde frågan varför inte han villa stångas som dom andra får väl ses som moderlig omtanke. När han svarade köpte hon ju det och släppte saken. Hade han haft otur med vem som är hans mamma hade hon kanske bokat tid hos en barnpsykolog eller liknande för att reda ut hans asociala och onormala beteende. Även om den sortens moderliga omtanke också grundar sig på enbart goda intentioner så blir det ändå att barnet lärs förstå att dess personlighet är fel eftersom normen är någon annan. Aaargh!

Som sagt, det finns att jobba med även idag. I USA föreslog forskare att det borde införas en diagnos som heter introvert personlighetsstörning. Det stoppades, tack och lov. Det tråkiga är att det var så nyligen som 2010. Tur för Ferdinand och mig och många, många andra att vi inte behövde få den pajen kastad i ansiktet. Det är kämpigt nog som det är att vara ett UFO och inte känna att man alltid passar in i det normala bruset. Det vore ju pricken över i att få det som en officiell diagnos också… Att ens personlighet och dna är en sjukdom. År 2010. 1910 hade känts mer troligt. 1810 kanske. Som sagt, det finns att jobba med. Till exempel fram till 1979 var det klassat som en psykisk störning att ha fel sexuell läggning. I Sverige alltså!

Ska man se krasst på normsituationen så är väl halva jordens befolkning egentligen ”fel”. Normen är att man ska vara man. Särskilt i medicin och vård syns det kanske tydligast. Symptom och annat är oftast kartlagda för hur det är för män. Alla vet ju hur ett fästingbett som smittat någon med borrelia ser ut. Ett utslag som ser ut som en ring runt bettet? Tur att vi alla vet hur ett borreliasmittat fästingbett ser ut då så vi snabbt kan få hjälp. Synd att det sällan ser ut så hos en kvinna. Ett borreliasmittat fästingbett hos en kvinna är mer jämnrött med en mörkare del i mitten.

Det lärde jag mig först nu, år 2021 (källa: Dagens Medicin). Fram till nu har det enda symptomet i min värld varit mannens symptom. Hoppas det går bra att behandla sen med medicin som forskats fram genom tester på celler från män och medicindoser anpassade för… Japp, män. I rest my case. Frustrerad!