Här tipsar vi om filmer, dokumentärer och program som berör affektiva diagnoser och våra målgrupper(egenerfarna, anhöriga, nyfikna mm). Kom gärna med tips som vi kan lägga upp i denna kategori. Tack på förhand!

Deprimerad eller bara ledsen?

Lars Häggström, specialistläkare i psykiatri, berättar om vad som händer i hjärnan hos en deprimerad person. Är det något vi kan förebygga? Hur effektiva är behandlingarna? Moderator Suzanne Axell följer upp med frågor. Inspelat den 6 april 2017 på Oscarsteatern, Stockholm. Arrangör: Hjärnfonden

The Other Side of Me: memoir of a bipolar mind

I detta oförglömliga memoir tar första gången författaren Julie Kraft läsarna på en intim resa genom hennes kamp och triumferar med bipolär sjukdom. Ingen sten lämnas omvänd. Julie ger en sällsynt inblick i en värld som påverkar miljontals, men är ofta missrepresenterad, rädd eller dold. Det är Julies största hopp att hon, när hon delar sin historia, öppnar sinne, splittrar stigma och erbjuder hjälp till dem som går på samma väg.


OF TWO MINDS – Documentary on Bipolar Disorder

Of Two Minds utforskar de extraordinära liv, kamp och framgång för tre unika och tvingande människor som lever med bipolär sjukdom i Amerika idag. Genom en kombination av intima egenberättelser och avslöjande intervjuer upplever vi hur det känns att vara bipolär – från utsökta känslor av storhet och sensualitet till djupet av förtvivlan och depression. En resa från den smärtsamma till det smärtsamt roliga, Of Two Minds sätter ett mänskligt ansikte på sjukdomen, öppnar en engagerande, upprörande och uppfattningsvis förändrad syn på dem runt omkring oss som bor i sjukdomens skuggor … våra systrar och bröder, föräldrar Och vänner, och oss själva.


Bipolär – nedstämd eller upprymd

TV. UR Samtiden – Hjärndagen 2014
Mikael Landén, professor och överläkare i psykiatri

Varför är inte alla positiva hela tiden? Mikael Landén är professor och överläkare i psykiatri och berättar om bipolärt syndrom. Det kan innebära att man pendlar mellan depression och mani. Inspelat den 13 oktober 2014 i Stockholms konserthus. Arrangör: Stiftelsen Forskning och framsteg.


Boy Interrupted (2009)

En fantastisk dokumentär om en pojke som har Bipolär sjukdom och förlorar kampen mot sjukdomen.

boy-interrupted-still_alzadnBoy_Interrupted_poster


Fires of the Mind: Depression and Manic Depression

 


“Up/Down” (2011)

MV5BMTkwNzI4OTI2Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwNTUzMjQ4Nw@@._V1_SY1000_CR0,0,750,1000_AL_Dokumentär om bipolär sjukdom. 

Det finns cirka 5,7 miljoner människor i USA med bipolär sjukdom. Filmen är ett försök att eliminera mysteriet och desinformationen kring sjukdomen. I dokumentären intervjuar man egenerfarna som får berätta om sin kamp för att hålla balansen mellan tillstånd av eufori och förödande depression.

 Se på Youtbe >>

 

 

 

 


Stephen Fry – The Secret Life Of The Manic Depressive


Sylvia (2003)

51DT8WP0WFLFilmen handlar om poeten och författaren Sylvia Plaths liv med och utan sin otrogne make poeten Ted Hughes. Man får följa deras passionerade kärleksliv och se hur Sylvias liv utformas med och sedermera utan sin make som är borta i perioder. Sylvia är svartsjuk och tittaren tror kanske till en början att allt är ren inbillning, men det visar sig att Sylvia kan sin man bättre än någon annan.

Sylvia försökte i sin tidigare ungdom begå självmord vid ett flertal tillfällen, efter att hennes far dött när hon endast var 9 år gammal. Slutligen får man följa hennes sista försök att ta sitt liv vid en tidpunkt då hon gett sitt allt för att kämpa emot. Men sista droppen kanske blir att maken gjort sin senaste erövring gravid.