Foto: Gunnel Johnson

I Fokus har tidigare skrivit om lunchpromenaderna som Balans Jämtland arrangerat i Östersund. Även Balans Västernorrland har sett promenader som en möjlighet nu när Corona tvingar oss människor att hålla distans. Jag har pratat med Gunnel Johnson som är initiativtagare för promenaderna.

Varför promenader?
Jag läste om en person i Uppsala som ledde promenader varje vecka. Det lät så inspirerande så det ville jag prova. Styrelsen tyckte det var ok att testa så jag körde igång i mitten av maj.

Vad är det för skillnad i att umgås utomhus istället för inomhus?
Jag personligen tycker det är lättare att prata på ”gående fot”. Det är inte så utsatt som att sitta vid ett bord och titta på varandra. Vi går cirka en timme och pratar om vardagliga saker.

Vad tror du att det finns för hälsoeffekter av att promenera tillsammans?
Hälsoeffekterna är ju uppenbart bättre kondition men jag är också gladare. Det är lättare att tackla vardagens motgångar om kroppen är i någorlunda trim. I början var det bara jag och en person till som promenerade, men efter ett tag dök det upp ännu en som svurit på att ALDRIG promenera. Hon hade dessutom tjuvtränat hemma så hennes kondis var mycket bättre än vår. En glädjande bieffekt av promenaderna är att vi numer tränar två gånger i veckan på Friskis och Svettis samt simmar varje onsdag. Något vi är mycket nöjda med.

 

Mariah Levicsek, 
Riksförbundet Balans