Foto: Lena Stridh

Balans Jämtland bildades 2016 genom en samtalsgrupp. Samtalsgruppen startades av en anhörig och var för till för både anhöriga och egenerfarna av depression och bipolär sjukdom. Idag ligger sätet för föreningen i Östersund.
– Vi träffades en gång i veckan och fikade och samtalade sporadiskt om hur vi mådde. Behovet var stort, är en i dag, av att få träffa likasinnade. Många av oss hade erfarenheter från psykiatrin och hur man med kontakt med dem under patientutbildningar för första gången hade börjat samtala kring psykiatriska diagnoser och ohälsa. Vi kände att vi ville fortsätta det samtalet även utanför psykiatrin och på den vägen är det, säger Johanna Höst, sekreterare i föreningen.

Som så många andra har föreningen brottats med coronakrisen och har inte kunnat hålla några fysiska träffar för sina medlemmar. Verksamheten har varit helt vilande och så också den pågående turnén i länet där man besöker orter för att uppmärksamma Balans och sprida information kring att starta upp egna balansnätverk.
-Vi har varit runt till de flesta orter hittills och anordnat en föreläsning och informationskväll om Balans. Jag har föreläst om min resa med psykisk ohälsa och ordförande Lena har berättat om föreningen. På en ort startades en samtalsgrupp efter att vi hade varit där vilket vi hoppas ska ske på andra orter också. Vi gör ju det här för att sprida kunskap och erfarenheter av att leva med psykisk ohälsa men också visa att man aldrig är ensam, berättar Johanna.

Istället har föreningen och styrelsen siktat på framtiden. Hur kan man må bättre tillsammans med till exempel naturen som träffpunkt? Och hur integreras ungdomar i verksamheten på sikt?
I höst öppnar man så sakta upp de ordinarie torsdagsträffarna igen med samtalsträffar och fika. Den första träffen blir 1 oktober. Även en lunchpromenad-grupp planeras och andra aktiviteter utomhus. Tidigare har man erbjudit en digital samtalsträff för de som inte kan komma till de fysiska samtalsträffarna och de har man planer att fortsätta med om efterfrågan finns.
– Vi hoppas att fler ska upptäcka föreningen och känna att vi är en förening som behövs. Så därför hoppas vi att framtiden också ska ge oss fler medlemmar och fler personer som vill engagera sig i Balans Jämtland. Vi brukar säga att idéerna kring vad vi vill göra är det inget fel på, vi har hur många idéer som helst. Däremot behöver vi fler som vill hjälpa oss att förverkliga idéerna tillsammans med oss, avslutar Johanna.

 

Mariah Levicsek, 
Riksförbundet Balans