Boken.

När jag öppnade paketet som förlaget skickat med MIN bok i, då rös jag av välbehag. Det kändes så stort för mig, en viktig milstolpe på vägen mot acceptans och ett ökat välmående. Jens och jag satte oss i soffan och läste och bläddrade. Jag sprängdes av stolthet, jag kände att jag hade rott ett viktigt projekt i land. Boken hade dock aldrig blivit så bra om inte två av mina döttrar, en svärson och min väninna Ingela hjälpt mig. Vi har haft en egen bokverkstad, där vitt nött oss fram till ett resultat som jag är så nöjd med, som vi alla är så nöjda med.

För ett år sedan var jag i Spanien med mina väninnor. Under den resan hade jag en del tankar om hur jag skulle presentera min bok på bok och biblioteksmässan i Göteborg veckan efter. Det som stressade mig var att jag visste att min familj och en del andra människor som jag känner skulle komma dit. Jag tror att många hade känt ett stöd i att veta att några av de som lyssnar är personer som man känner. Men så var det inte för min del. Jag är oerhört trygg med att lämna ut mig i min bok men återigen blev jag påmind om tanken ”vad ska folk tycka”. Det har varit en stor del av mina bekymmer. Jag sätter orimliga krav på mig själv. Men presentationen gick ganska bra, jag var ändå nöjd med min insats efter förutsättningarna som fanns. Jag vet dock att jag hade kunnat göra det ännu bättre…. Det kallas för prestationsångest men som inte gick över styr iallafall. Nu var allt igång, människor beställde böcker på nätet, en del personer levererade jag själv till och många människor skickade varma, fina meddelanden om att de själva kände massa igenkänningsfaktorer. En väninna läser den varje kväll innan hon somnar, hon mår bra av det. Boksigneringar och positiv respons, jättekul. Ett antal personer som har hört av sig berättar att de aldrig läst en bok innan men denna har de kunnat läsa. Fantastiskt för mig att få höra och det känns som boken uppnått sitt syfte. Några har uttryckt att de lättare förstår sig själva och fått insikter i sitt eget beteende. Anhöriga har hört av sig och talat om hur deras förståelse för psykisk ohälsa ökat.

Under mina tre psykoser har jag fått till mig att jag skall skriva en bok, jag har inte hört några röster bara känt det väldigt starkt. Jag har skrivit under psykoser, depressioner och tiderna mitt emellan. Jag hade mängder av texter och material men bestämde mig för att elda upp det, det var inte till någon nytta varken för mig själv eller andra. Det var första ”boken” som eldades upp. Andra ”boken” gav jag till Ingela och sa -kan du ha detta material hos dig, men jag vill inte att du läser något ännu. Men efter ett halvår hämtade jag alltihop och eldade upp även detta hemma i vår kakelugn. Därav titeln till boken. Boken som eldats upp två gånger-fuck it nu kör vi. Boken är ett resultat av de texter som jag började producera av starka minnen från alla år.

Boken är skriven till mig när jag insjuknade i min första psykos 1994, då jag var vilsen, rädd och hade inte någon litteratur som jag kunde ta till mig, all text var för liten och för tung. Boken har många syften, stor text var väldigt viktigt för mig. Förlaget sa typsnitt 12, jag sa typsnitt 14. Förlaget sa att forskning säger typsnitt 12 och jag sa att av egen erfarenhet så säger jag typsnitt 14. Om man skall kunna läsa när man inte mår väl så är det en förutsättning. Jag kontaktade en ”föreläsarkollega” som skrivit ett flertal böcker.

Hon svarade -GÖR SOM FÖRLAGET SÄGER! Jag förstod då att jag var chanslös då det trots allt var så viktigt för mig med just storleken på bokstäverna men jag gav vika. Men två dagar innan tryck hörde förlaget av sig och sa att de ändrat sig, det blir typsnitt 14. Jag blev överlycklig, tack, tack! Boken är skriven på ett lättförståeligt sätt, tanken är att den personen som mår dåligt av olika anledningar skall kunna ta till sig texten på ett bra sätt men även att den personen som inte varit i närheten av psykisk ohälsa skall kunna läsa och förstå.

Om man inte orkar läsa överhuvudtaget men ändå få en bra känsla av att hålla i en bok så kan man titta på bilderna och kanske läsa de korta citaten. Läsa flera gånger och nöta in! Efter det kanske man vågar läsa registret och plocka ut till exempel avsnittet om sömn och läsa det flera gånger och efter det gå vidare till ett annat kapitel och över tid kanske läsa hela boken. Som sagt denna bok hade jag behövt när jag mådde dåligt och kände mig sargad i kropp och själ.

Boken finns att beställa på min hemsida: www.100procent-anette.se eller låna på biblioteket.
Boken går också att köpa som e-bok på https://www.bokus.com/bok/9789177654063/boken-som-eldats-upp-tva-ganger-fuck-it-nu-kor-vi/

/A