Förutom kärlek finns det mycket positivt att hämta i vardagslivet när olika kulturer möts. Sverige är bra, men inte fantastiskt. Jag tror , eller snarare vet, att svenskar har mycket att vinna på att ta / få inspiration från andra kulturer. Min pappa är chefstandläkare på 3 olika kliniker i Västra Götaland.

Pappa har många gånger talat om  det positiva i integration och har själv anställt många i sin personal från andra kulturer.

Det blir ett win-win.  När man har studerat till tandläkare( i detta fall), utomlands så finns det ett sätt att validera sin kunskap och samtidigt lära sig det svenska språket här i Sverige. Det är en kortare utbildning på omkring ett år. Till skillnad från att läsa om hela tandläkarutbildningen ( som är 5 år.)

Min pappa bodde som ung mestadels i Malmö. Vi har släkt och bekanta både i Danmark och Polen.

Min mammas pappa kommer ursprungligen ifrån Norrbotten Umeå, och har även lite samiskt påbrå.

Mamma och pappa tänker lite olika kring politik , en mer åt vänster och en mer åt höger eller mitten. Men de har samtidigt varit gifta i ca 40 år.

Pappa jobbar nu som verksamhetsutvecklare åt Göteborgs stad.

Mamma jobbar på pappas klinik i Töreboda, där båda bor under helgerna och vissa dagar i veckan.

Min ena syster är även hon gift med en syrisk man och de har dessutom två söner tillsammans. Båda jobbar och är väldigt flitigaoch drivna personer.

Samma gäller min man, han är väldigt driven, flitig och ansvarstagande. Han har som tidigare nämnt, en enskild firma och butik i Töreboda. Väldigt fin och prydlig mobil och databutik och har fina Google recensioner dessutom.

ITS MOBIL , heter firman/ butiken.

Själv har jag också märkt hur mycket man har at vinna på att komma från olika kulturer men samtidigt ha gemensamma mål, att Samarbeta på riktigt.

Mycket kan man inspireras och influeras av såsom musik, språk, diskutera filosofiska frågor, matlagning  och i vårt fall teknik.

Jag kan tyvärr även se på tex Facebook och på olika sociala medier se och uppleva ganska mycket missunnsamhet, ja tom hat rasism och eller diskriminering emellanåt.

Kan inte svenskar försöka vara lite mer positiva och tänka vi , gemenskap istället för  jag , jag och jag i det hade gilla faktiskt vunnit på. Vart tog det vardagliga samtalet vägen? Missunsamhet , avundsjuka och hat behövs verkligen inte skrivas ner. Det finns tyvärr oavsett.

Kanske har bytts ut mot sociala media, jag hoppas verkligen att det ändras till det bättre nu efter att läget med Corona pandemin , faktiskt är bättre.

/Malin Jönsson med min fina man

WILLIAM Gabrielsson