Vi, som de flesta föreningar, kämpar just nu med att få vår verksamhet att rulla på. Inte som vanligt, då ingenting är som vanligt, men i alla fall i någon mån av normalt. Projekt har fått skjutas upp och andra har tagit vid. Vi har fått ställa in fysiska möten för att lära oss att hålla dem digitalt och tvingats lära oss teknik vi inte varit kunniga inom tidigare.
Många av våra lokalföreningar har fått pausa sin verksamhet, men på vissa håll har man hittat lösningar att dela med sig av.

Vi frågade hur föreningarna har lyckats hantera krisen och om de har förslag på aktiviteter som ändå går att genomföras trots fysisk distansering och karantän. Många har fått ställa in sin verksamhet helt under våren, men några har lyckats ställa om till nya sätt att hantera aktiviteterna. Stockholm, Uppsala och föreningen i Borås-Sjuhärad har både hittat sätt att lösa delar av verksamheten och har kreativa idéer för nya.

Marianne Flynner, administration Balans Stockholm
-Vi har ställt in samtliga grupper och cirklar inomhus och vi har inga Balanscaféer. Däremot har vi en träningsgrupp med Friskis & Svettis utomhus samt promenader i samtalstakt. Kansliet är just nu obemannat, men vi har telefontider varje dag mellan kl 10.00-20.00 för de som vill höra av sig.
Framöver har vi funderingar på att dra igång digitala samtalsgrupper för drabbade och anhöriga och planerar att lägga upp föreläsningar att livestreama från vår hemsida.

Siri Lindén, ordförande Balans Uppsala
-Under flera år har vi haft något i Balans Uppsala som heter ”promenader i Balans”. Vår fantastiska Calle står i ur och skur i stadsparken kl.13.00 på måndagar redo för en promenad. De brukar gå en timme ungefär i sakta tempo, alla kan hänga med, och stannar även till för mindfulness. Vi gör lite extra reklam nu för denna aktivitet då den lämpar sig i dessa tider tack vare att den är utomhus och utöver det också finns möjlighet att hålla avstånd.
Vi brukar i vanliga fall ha sista medlemsträffen i maj och höstens medlemsträffar börjar i augusti men  vi funderar över att ha en fika i början av juni och/eller i augusti för att kunna erbjuda något med inte så stort glapp.

Anna Malm, ordförande Balans Borås-Sjuhärad
– Vi startade i förra veckan upp en studiecirkel på Hangouts. Denna började i mars, innan alla restriktioner infördes, men nu kör vi den alltså via nätet. Det verkar vara mycket uppskattat! Vi håller också kontakter vid liv via vår Facebooksida, Messenger och telefon. I styrelsen pratar vi om medlemsvård och försöker dela upp arbetet med att hålla kontakten med alla.

Information om våra föreningar och vad de erbjuder för aktiviteter hittar ni här>>

 

Mariah Levicsek
Riksförbundet Balans