Ullakarin Nyberg, med dr överläkare S:t Göran
Norra Stockholms Psykiatri.

När världen går in i ett katastrofläge kan det vara svårt att hänga med. All information att förhålla sig till och den sociala distanseringen tar hårt på många. För de med psykiska sjukdomsbilder kan det vara extra svårt.
Vi öppnade upp vår Facebook för frågor om just detta, hur förhindrar man att bli psykiskt sjuk i ett katastrofläge?
Överläkare Ullakarin Nyberg har svarat på de frågor vi fick in här nedan. Hon har arbetat som psykiater i nästan 30 år och idag arbetar hon med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri och forskar om suicid vid Centrum för Psykiatriforskning på Karolinska Institutet.

 

 

 

 

All elektiv vård kommer stängas ner i Sthlm, antar att detta gäller även min psyk.mottagning. Hur gör jag om jag skulle behöva ha kontakt med psykiatriker och situationen är inte så allvarligt att det kräver kontakt med psyk.akuten?

Ullakarin: Din behandlare bör ge besked till dig, men jag vet att det kan vara svårt att nå fram till mottagningen just nu eftersom alla har fullt upp med Corona. Det är i alla fall värt ett försök. Skälet till att du har kontakt med specialistpsykiatrin förändras förstås inte av det som nu händer, men allt som inte betraktas som akut skjuts upp vare sig det handlar om psykiska eller fysiska åkommor. Jag förstår att det känns oroande. Man kan ringa någon av alla hjälplinjer som finns eller ta kontakt med Mobila akutenheten på St Göran. Om du inte har haft kontakt med dem tidigare kan det vara värt att ringa dem redan nu så att du vet hur det går till. Om du inte hör till deras upptagningsområde kan de tala om vart du ska vända dig. De har telefonrådgivning och är mycket erfarna. Tel 08-1234 8400. De har öppet 08.00-22.00 alla dagar.
Lycka till!

Jag har social fobi och brukar i vanliga fall få utsätta mig för sådant jag tycker är jobbigt för att jag ska bli bättre i min sjukdom. Men nu måste jag sitta inne och börjar därför känna att jag bara blir räddare och räddare för att träffa folk och att gå ut, jag undviker att gå till affären om jag inte måste. Vad kan jag göra för att inte bli sjukare?

Ullakarin: Jag förstår att det är en svår situation. Om rådet är att du ska stanna inomhus är det viktigt att du följer det och vi ska alla undvika att träffa folk. Däremot kan man ju ta promenader där det är folktomt. Dessa instruktioner går tyvärr inte att förena med din behandling för social fobi men måste ändå prioriteras. Du får tänka att ingenting blir förstört även om du blir lite sämre, din behandling kan fortsätta när riskerna med att vistas utomhus minskar. Vissa tittar på folksamlingar via nätet och föreställer sig att de är där, men det är olika hur man fungerar. Om du kan ersätta fysiska möten med virtuella som väcker ångest kan det ersätta delar av din behandling. Just nu är det en viss fördel att veta hur man hanterar ångest och det vet alla med ångestsyndrom, medan många andra som känner ångest på grund av det som händer inte har en aning om vad de ska göra. Du får använda den särskilda expertisen nu och tänka att det är under en begränsad tid. Glöm inte att det går att få hjälp och stöd via telefon eller digitalt, du ska inte dra dig för att söka hjälp om situationen känns outhärdlig!
Lycka till!

Jag oroar mig i vanliga fall väldigt mycket för ganska många saker. Nu känner jag att det börjar bli för mycket, jag har ångest och oro hela tiden och tror att jag ska dö. Kan jag bryta det här på något sätt? Alla mina sociala aktiviteter är inställda och jag sitter hemma helt själv nu. Jag vågar inte ringa några hjälptelefoner eller kontakta psykiatrin för jag tycker att personalen har fullt upp ändå. Jag vill helst vara för mig själv men vet att det inte är bra men jag har liksom fastnat. Vad kan jag göra?

Ullakarin: Det låter väldigt jobbigt och de här känslorna är svåra att hantera på egen hand, men du delar dem med många. Jag förstår att du är en omtänksam person eftersom du tänker på personalen i det här läget trots att du har det så svårt. Jag skulle ändå vilja uppmuntra dig att ringa till någon. Alla som arbetar i vården eller i hjälplinjer är inställda på att hjälpa till och ingen kommer att klandra dig för att du hör av dig. Du reagerar normalt i en helt onormal situation och det måste man dela med någon. Börja med en hjälplinje där du kan vara anonym, det kan vara lättare. Om du hade haft fysiska besvär hade du säkert hört av dig till vården och det här är samma sak, bara ännu jobbigare. Du har rätt att få hjälp, glöm inte det! Det kan göra stor skillnad att sätta ord på det man känner tillsammans med någon som lyssnar och det bör man inte avstå från.
Lycka till!

Jag är förkyld och får därför inte komma till min psykolog och de har inte kunnat erbjuda mig något telefonsamtal eller videosamtal. Kan jag kräva att jag ska få det?

Ullakarin: Som situationen är idag är det svårt att kräva olika saker, men du har förstås rätt att få hjälp. Fråga mottagningen om alternativ, kan du få prata med någon annan än din psykolog? Kan de rekommendera en hjälplinje? Finns det ett mobilt team som du kan kontakta? Det är extra svårt att inte veta hur man ska göra och det bör vi i vården berätta för våra patienter.
Lycka till!

 

Mariah Levicsek
Riksförbundet Balans