Händer just nu2019-10-03T08:49:48+00:00
1811, 2020

Promenera för hälsan

Foto: Gunnel Johnson

I Fokus har tidigare skrivit om lunchpromenaderna som Balans Jämtland arrangerat i Östersund. Även Balans Västernorrland har sett promenader som en möjlighet nu när Corona tvingar oss människor att hålla distans. Jag har pratat med Gunnel Johnson som är initiativtagare för promenaderna.

Varför promenader?
Jag läste om en person i Uppsala som ledde promenader varje vecka. Det lät så inspirerande så det ville jag prova. Styrelsen tyckte det var ok att testa så jag körde igång i mitten av maj.

Vad är det för skillnad i att umgås utomhus istället för inomhus?
Jag personligen tycker det är lättare att prata på ”gående fot”. Det är inte så utsatt som att sitta vid ett bord och titta på varandra. Vi går cirka en timme och pratar om vardagliga saker.

Vad tror du att det finns för hälsoeffekter av att promenera tillsammans?
Hälsoeffekterna är ju uppenbart bättre kondition men jag är också gladare. Det är lättare att tackla vardagens motgångar om kroppen är i någorlunda trim. I början var det bara jag och en person till som promenerade, men efter ett tag dök det upp ännu en som svurit på att ALDRIG promenera. Hon hade dessutom tjuvtränat hemma så hennes kondis var mycket bättre än vår. En glädjande bieffekt av promenaderna är att vi numer tränar två gånger i veckan på Friskis och Svettis samt simmar varje onsdag. Något vi är mycket nöjda med.

 

Mariah Levicsek, 
Riksförbundet Balans

911, 2020

3 korta till ordföranden

Foto: Linn Blom

Linn Blom är 26 år gammal och fick diagnosen bipolär sjukdom typ 2 sommaren 2015. Det är hennes första år som ordförande i Balans Västernorrland, men hon har varit aktiv i föreningen sedan 2017.

Vad är styrkan i er förening?
Jag skulle säga att det är att vi är så många olika typer av personer som hjälps åt och ställer upp för varandra. Vi är spridda i ålder, ursprung och är bra på olika saker. Någon är bra på teknik, någon att skriva texter. Det finns någon som är duktig på att ta tag i saker praktiskt och någon som pratar med och fixar föreläsare. Och någon som har kontakt med andra föreningar och är duktig på att planera och organisera. När någon av oss inte kan eller inte känner sig på topp kan man säga det och då finns alltid någon annan som tar vid. Så man skulle kunna säga att styrkan ligger i summan av våra gemensamma olikheter, styrkor och erfarenheter.

Hur håller ni balansen tillsammans?
Just TILLSAMMANS! Ofta finns det någon som upplevt liknande saker, känslor och situationer såväl positiva som tuffa. Man kan tipsa varandra om hur man själv gjort eller bara finnas där och lyssna. Kanske kan man få nya perspektiv? Ibland kanske man bara behöver få komma hemifrån, umgås med bekanta, ta en fika och bara få sitta tyst. Det är som mitt tidigare svar, gemensamt finns många erfarenheter och en förståelse plus tips att få. Sen tror jag personligen att det är viktigt att gemensamt få prata om och glädjas åt positiva saker och händelser. Sådant som ibland kan verka väldigt litet och vardagligt taget ur sitt sammanhang men som för en enskild person kan vara enormt. Och det handlar om en gemensam grundläggande omtanke för varandra.

Vad betyder balans för dig?
Jag hittade till föreningen Balans när jag själv var i kris. Jag hittade mycket tröst i att kunna relatera till andra som upplevt liknande saker och jag upplevde många känslor som jag kände mig vilsen i och hade svårt att placera. I och med att jag blev sjukskriven kände jag mig även väldigt ensam. Jag har förmånen att ha en fantastisk man, många fina anhöriga och vänner som ställt upp och stöttat mig. Men jag har haft svårt att dela med mig om vissa saker med de närmaste.
I samtal med människor jag träffat genom föreningen Balans har jag fått stor hjälp med att förstå mig själv och kunnat acceptera och orientera mig i en för mig ny situation och ett nytt sammanhang.
Idag betyder Balans mycket för mig på ett annat sätt. Jag brinner för att alla skall kunna känna att man har ett sammanhang och tryggt forum att prata om sådant som ibland kan vara svårt att prata om, eller att själv ens tänka på. Såväl om man själv är har eller har haft psykisk ohälsa eller är anhörig. Att man oavsett hur man mår för dagen kunna få vara sig själv. Ibland kanske man bara behöver komma ut och ta en fika med bekanta, eller få vara med och bara sitta tyst. Oavsett vilket så är det okej!

 

Mariah Levicsek, 
Riksförbundet Balans

211, 2020

Balans Västernorrland

Eva Forsberg

Föreningen Balans Västernorrland startade som en självhjälpsgrupp 2003, på initiativ av Eva Forsberg.
-Jag fick rådet att kontakta psykiatrin i Sundsvall. De var väldigt tillmötesgående och två sjuksköterskor startade snart upp den första PPI-utbildningen (Psykopedagogisk Intervention). När jag gått den kände jag och några av de andra i gruppen att vi ville fortsätta att träffas då erfarenhetsutbytet gav så mycket. Känslan av gemenskap och att kunna prata om sin sjukdom med andra som varit med om liknande saker var viktig.
Gruppen började träffas i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler varannan vecka och fler personer anslöt när de också gått utbildningen. Det goda samarbetet med den affektiva enheten har fortsatt genom åren och personer har kommit och gått på träffarna. 2013 organiserade de sig och blev en lokalförening under Riksförbundet Balans.
– Vi har precis startat upp våra träffar igen efter ett längre uppehåll på grund av Corona-epidemin, berättar Eva. Vi träffas just nu i en ny lokal där restriktioner finns för hur många som får vara i lokalerna samtidigt. Vi träffas varannan vecka och har olika teman varje gång.
Ämnen som föreningen väljer beror på behovet och vad medlemmarna känner är aktuellt för dem. Bland annat har de haft temat sömn och emellanåt  bjuder de in gäster som kan informera om sin verksamhet eller något aktuellt ämne. Alla träffar har inte ett förutbestämt tema utan några är ”öppna”.

Mariah Levicsek, 
Riksförbundet Balans

Vill du komma i kontakt med föreningen följ länken nedan
https://balansriks.se/balans-vasternorrland/

Till toppen