Händer just nu2019-10-03T08:49:48+00:00
2109, 2020

3 snabba till ordföranden

Foto: privat

Lena Stridh är inne på sitt andra år som Balans Jämtlands ordförande. Uppdraget ser hon som ett stort förtroende och säger att utan sina goda styrelsemedlemmar hade inte föreningen fungerat. Att vara ordförande säger hon har stärkt hennes självförtroende och har utvecklat henne både i föreningen men också privat.

 

Vad är styrkan i Balans Jämtland?
Föreningen är som en öppen familj. När vi delar med oss av våra liv och vårt mående, både det positiva och negativa, ger det styrka och samhörighet. En känsla av att man inte är ensam. Alla lyssnar och man blir sedd för den man är och man är välkommen utan krav. Det ger glädje och lättnad, men också som ett sätt att känna mer makt över sitt eget liv genom att träffa andra som har samma erfarenheter som man själv.

Hur håller ni balansen tillsammans?
När vi delar våra liv, träffas, umgås och stöttar varandra är det lättare att hitta balansen. Vi hjälps åt att tillsammans må så bra vi kan. Att känna förtroende för varandra och finnas där och lyssna med en värmande kopp te eller kaffe. Värmen och kärleken till varandra gör att man känner sig sedd och välkommen.

Vad betyder Balans för dig?
Balans Jämtland och Riksförbundet Balans är som min familj. Mina vänner har stärkt min självkänsla och mitt självförtroende. Jag har blivit den jag är och alla kontakter som knutits via balans är väldigt viktiga för mig. Som en extra nära familj. Tillsammans hittar vi Balans.

 

Mariah Levicsek, 
Riksförbundet Balans

 

1409, 2020

Promenera med Balans Jämtland

Foto: Lena Stridh

Att umgås utomhus och på avstånd, det är vad folkhälsomyndigheten säger åt oss att göra till följd av det nya coronaviruset. Att umgås utomhus är emellertid inget nytt för våra lokalföreningar, men det är nog säkert att säga att utomhusaktiviteterna ökat detta år.
I Östersund anordnar Balans en lunchpromenadgrupp som vandrar i omgivningarna kring Östersund. Veronica Kjörell är en av de som är med i gruppen och hon säger såhär om promenaderna.

 

Veronica Kjörell. Foto: Privat

Varför började du gå med i promenadgruppen?
Jag gick en promenadgrupp i en kyrka och tyckte det var väldigt trevligt. Så när Balans skulle starta en promenadgrupp så ville jag vara med i den också.

Vad ser du för fördelar med att träffas på det här sättet?
För mig är det lättare att komma ut och promenera om det är mer organiserat. Det är också mycket roligare att promenera tillsammans med andra än ensam. Samtidigt som vi promenerar kan vi ju prata om olika saker. Vi brukar också fika tillsammans ute i naturen vilket är trevligt.

Har du någon favoritrunda och vad ser man på den?
Jag tyckte det var trevligt när vi promenerade inne på Jamtlis område där det gick att titta på olika djur. Jag tycker mycket om djur.

Varför borde fler vara med i promenadgruppen?
Jag tycker fler borde vara med för det är nyttigt att röra på sig. Då mår man bättre både psykiskt och fysiskt. Att vara med i Balans promenadgrupp ger också möjlighet till social gemenskap med trevliga människor.

 

 

Mariah Levicsek, 
Riksförbundet Balans

 

 

 

709, 2020

Om Balans Jämtland

Foto: Lena Stridh

Balans Jämtland bildades 2016 genom en samtalsgrupp. Samtalsgruppen startades av en anhörig och var för till för både anhöriga och egenerfarna av depression och bipolär sjukdom. Idag ligger sätet för föreningen i Östersund.
– Vi träffades en gång i veckan och fikade och samtalade sporadiskt om hur vi mådde. Behovet var stort, är en i dag, av att få träffa likasinnade. Många av oss hade erfarenheter från psykiatrin och hur man med kontakt med dem under patientutbildningar för första gången hade börjat samtala kring psykiatriska diagnoser och ohälsa. Vi kände att vi ville fortsätta det samtalet även utanför psykiatrin och på den vägen är det, säger Johanna Höst, sekreterare i föreningen.

Som så många andra har föreningen brottats med coronakrisen och har inte kunnat hålla några fysiska träffar för sina medlemmar. Verksamheten har varit helt vilande och så också den pågående turnén i länet där man besöker orter för att uppmärksamma Balans och sprida information kring att starta upp egna balansnätverk.
-Vi har varit runt till de flesta orter hittills och anordnat en föreläsning och informationskväll om Balans. Jag har föreläst om min resa med psykisk ohälsa och ordförande Lena har berättat om föreningen. På en ort startades en samtalsgrupp efter att vi hade varit där vilket vi hoppas ska ske på andra orter också. Vi gör ju det här för att sprida kunskap och erfarenheter av att leva med psykisk ohälsa men också visa att man aldrig är ensam, berättar Johanna.

Istället har föreningen och styrelsen siktat på framtiden. Hur kan man må bättre tillsammans med till exempel naturen som träffpunkt? Och hur integreras ungdomar i verksamheten på sikt?
I höst öppnar man så sakta upp de ordinarie torsdagsträffarna igen med samtalsträffar och fika. Den första träffen blir 1 oktober. Även en lunchpromenad-grupp planeras och andra aktiviteter utomhus. Tidigare har man erbjudit en digital samtalsträff för de som inte kan komma till de fysiska samtalsträffarna och de har man planer att fortsätta med om efterfrågan finns.
– Vi hoppas att fler ska upptäcka föreningen och känna att vi är en förening som behövs. Så därför hoppas vi att framtiden också ska ge oss fler medlemmar och fler personer som vill engagera sig i Balans Jämtland. Vi brukar säga att idéerna kring vad vi vill göra är det inget fel på, vi har hur många idéer som helst. Däremot behöver vi fler som vill hjälpa oss att förverkliga idéerna tillsammans med oss, avslutar Johanna.

 

Mariah Levicsek, 
Riksförbundet Balans

 

Till toppen