Det är många ord och begrepp att hålla ordning på! Affektiv sjukdom, bipolär sjukdom, depression, dystymi, hypomani, inflammation, internetbaserad terapi, läkare, kreativitet, manisk, närstående, anhörig, psykisk ohälsa, psykisk sjukdom, självmord, suicid, utmattningssyndrom, utmattningsdepression och många, många fler.

I mina tankar är bipolär sjukdom just en sjukdom. Vi vet att patientutbildning är nödvändig. Att ha bipolär sjukdom innebär stora risker för suicidförsök. Vi är många som kan vittna om hur vår depressiva sida skapar meningslöshet och vi kan ofta tro att det är bättre för omgivningen att vi inte lever längre. Så är ju inte fallet! Bipolär sjukdom är lömsk. Å ena sidan mani, eller hypomani å andra sidan djup depression. Episoder som på olika sätt är väldigt allvarliga.

Vi talar ofta om att vara i BALANS! Att inte vara vår sjukdom! Innan vi kan komma dit krävs oftast behandling, medicinering, insikt och konsekvenser. Vi pratar också ofta om att vi kan må och leva bra liv! Då måste vi fundera på psykisk hälsa. Vad är det? Allmänt? Javisst, men också för just mig!

Vi läser att mellan en och tre procent av befolkningen i Sverige har bipolär sjukdom. Vi vet att det finns minst en anhörig till den sjuke. En anhörig som också påverkas. Vem hjälper den anhörige att inte bränna ut sig, att orka med sig själv?

De andra diagnoserna då? Är depression och dystymi sjukdomar, psykisk ohälsa? Så blir det genast svårare. Dystymi är en sjukdom som kräver personligt anpassad behandling, med svåra följder och livslångt lidande, om man inte får någon diagnos. Att diskutera psykisk hälsa är individuellt och kräver god självinsikt. Vad mår jag bra av och hur kommer jag dit?

När det gäller depression blir det svårare. Det finns beräkningar som visar att så många som 35 procent av befolkningen någon gång under livet drabbats av depression, som med rätt behandling kan vara övergående. Livssmärta och svåra erfarenheter kan ge tillfällig psykisk ohälsa.

Samtalet kring skillnader och likheter mellan olika diagnoser går vidare.

På riksförbundets höstläger på Lillsved, har vi haft en utbildning i MHFA, första hjälpen till psykisk hälsa. Här fanns representanter från alla föreningar i landet och ifrån kommande förening i Västerbotten.

Vi har förstärkt Balans Riks kansli med Mariah som kommer att arbeta fyra timmar i veckan med administration och stöd till föreningarna. Mariah nås på e-post kansliet@balansriks.se.

Johanna Nyman började sin tjänst som kommunikatör den 15 oktober. Hon kommer att ha sin arbetsplats i Östersund. Johanna kommer att vara redaktör för Balans Nytt, skriva på webben och Facebook. Johanna är utbildad journalist, senast kommer hon från Sveriges Radio P4 Jämtland. Vi känner oss verkligt glada att få denna förstärkning.

Under året har vi köpt tjänster av företaget Basemedia Norr och Ann Tavelin som jobbar från Umeå. Ann sköter vissa webbtjänster åt riksförbundet och föreningarna. Vi kommer att utöka och utveckla samarbetet under hösten. Det känns tryggt att ha Ann ombord. För att komma i kontakt med Ann är e-posten ann@basemedianorr.se.

Vi har en nyhet!

Medlemsavgiften är fortsatt 200 kronor. Familjemedlemskap 100 kronor.
Vi vill passa på att önska en ljus november, en fridfull december och gott nytt år.

Simone och Riksförbundets styrelse