» » » Emelie, 21: ”Många tror att man är lat”

Emelie, 21: ”Många tror att man är lat”

Allt fler unga i Västerbotten söker vård för psykisk ohälsa. En av dem är 21-åriga Emelie Eliasson i Norsjö som har återkommande depressioner. Hon vill bryta tystnaden kring psykisk ohälsa.

Efter en arbetsdag är Emelie Eliasson för det mesta helt slut och trött. Under åtta år har hon haft återkommande depressioner.

– De flesta kanske tror att man är lat eftersom jag inte orkar göra något. Att det bara är att rycka upp sig när man är ledsen. Men så enkelt är det inte, säger hon.

Dryga 15 procent av kvinnorna mellan 18-24 år i Västerbotten besökte under 2016 psykiatrin eller fick psykofarmaka utskrivet enligt siffror från Socialstyrelsen. Det är mer än dubbelt så många som för tio år sedan. Klart fler än männen i samma ålder.

Var fjärde tjej i Norsjö mår dåligt

I Norsjö kommun ser siffrorna liknande ut. Där mår nästan var fjärde tjej från Norsjö dåligt. Det är högst siffra i hela landet.

– Det är jättemånga. Jag vet inte vad det beror på. Kanske att Norsjö är så litet och här kan det vara svårt att hitta rätt umgänge så man passar in säger Emelie.

”Viktigt att prata om”

Emelie pratar med Norsjös enda kurator. Äter medicin ibland. Hon bryter gärna det hon tycker är tystnaden kring psykisk ohälsa.

– Det är viktigt att prata om det, så att andra inte känner sig ensamma, säger hon.

Källa: SVT >>