» » » Suicidforskaren: Viktigt att anhöriga tänker på sig själva

Suicidforskaren: Viktigt att anhöriga tänker på sig själva

Kategori Utan kategori | 0

Anhöriga som har närstående med psykisk ohälsa glömmer ofta bort att ta hand om sig själva. – För att hjälpa andra måste man tänka på sig själv, säger överläkaren och suicidforskaren Ullakarin Nyberg.

Psykisk ohälsa bland unga ökar. Samtidigt blir allt fler unga benägna att söka hjälp. Det är något som överläkaren och suicidforskaren Ullakarin Nyberg märker av.

I sitt arbete möter hon ofta anhöriga till personer med psykisk ohälsa och hon får ofta påminna dem om att de inte ska glömma bort att ta hand om sig själv – trots att det kan kännas själviskt.

– För att hjälpa någon måste man tänka på sig själv. Det är lätt att tappa bort sig själv när man lever nära någon som mår dåligt. Ens egna problem och behov kan te sig fjantiga i jämförelse, säger hon.

Ofta märker hon också att anhöriga uttrycker en ånger för att de ”bara” har lyssnat och inte agerat.

– Det är märkligt att vi ibland säger att ”jag gjorde ingenting, jag lyssnade bara”. Men jag brukar säga att man ska öva sig i att vara tyst lite längre än vad som är bekvämt. Och att lära sig att lyssna och uppmuntra andra till att berätta är faktiskt något som alla kan bli bättre på.

En vanlig känsla bland närstående kan också vara att man ser sig själv som en del i vården.

– Det är lätt hänt att man vill kompensera för allt som inte blir bra. Man ska se sig som en närstående som påminner om det vanliga livet.

Hit kan du vända dig:

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes stöd

MIND – självmordslinjen

Jourhavande medmänniska

Tilia

Riksförbundet för Social och Mental Hälsa – RSMH