» » » 16 maj 2017 deltar Riksförbundet Balans i Vårfesten – en hyllningskväll för anhöriga!

16 maj 2017 deltar Riksförbundet Balans i Vårfesten – en hyllningskväll för anhöriga!

Lyssna på fantastisk musik och inspirerande föreläsare!

VÅRMINGEL, VERNISSAGE OCH SEMINARIUM

16 Maj | Södra Teatern, Stockholm

Känner du någon med psykisk ohälsa? Vi är nästan alla berörda. Tre av fyra personer har egen erfarenhet eller är står nära någon med psykisk ohälsa.

Den 16 maj sätter vi ljuset på alla anhöriga – och visa att vi tillsammans kan rita om kartan och hjälpa den som hjälper – innan de själva blir sjuka. Det gör vi genom samla människor och aktörer som brinner för att förändra synen på psykisk ohälsa, och genom att hylla våra anhörighjältar.

Moderator är Sanna Lundell, journalist och programledare för bland annat SVT:s hyllade serie ”Djävulsdansen”.  Programmet består bl a av vernissage med konst från vår studiecirkel via Vuxenskolan, mingel, seminarium och paneldebatt med anhöriga, forskare och representanter från psykiatrin. Vi kommer också att bjuda in media och lokalpolitiker och möta en av landets mest framstående forskare och psykiatriker Simon Kyaga som berättar om sin forskning inom området kreativitet och psykisk ohälsa. Kvällen avslutas med en unik spelning med Staffan Hellstrand.

Sist men inte minst kommer också att utse årets anhörighjältar – eldsjälar som har bidragit till att förbättra anhörigas situation.

Medarrangör: Stockholms Stad

Beställ dina biljetter här >>

Moderator för seminariet är Sanna Lundell. Sanna Lundell är journalist, debattör, föreläsare och programledare. Hon har gjort ett flertal tv-produktioner, däribland den uppskattade dokumentärserien Djävulsdansen på SVT om människor som lever nära någon med psykisk ohälsa. Hon brinner för ämnen som solidaritet, feminism, antirasism och barnens rätt i samhället.
Foto: Stefan Annell.

 

 

Simon Kyaga, överläkare och forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet. Simon ingick i en forskargrupp som presenterade världens största studie på sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom, något han berättade om i Sommar i P1 2014. I programmet kritiserade han också hur psykiskt sjuka personer dagligen möts av fördomar: ”Personer med psykisk sjukdom är inte bara sjuka, de är helt enkelt vanliga människor som drabbas av en sjukdom. Fast kanske lite mer kreativa och framstående än de flesta av oss.”
Foto: Privat.

 

Staffan Hellstrand, musiker och låtskrivare. Staffan Hellstrand släppte sin debutsingel redan 1984, men är nog mest känd hos den breda allmänheten för låten ”Lilla Fågel Blå”, en sång om en barndomsvän som försvann in i schizofreni, som släpptes 1993 och gav honom både Rockbjörn och Grammis för Årets Låt.

 

 

 

Program

17.00 Insläpp Kägelbanan – mingel & vernissage. Lättare tilltugg & dryck

18.00Anhörigprojektet & Stockholm stad hälsar välkomna.

18.15Kvällens moderator Sanna Lundell om att öka förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa och anhörigskapet – och hur man hittar styrkan för egen del.

18.45Konst som läkande kraft? Konstkurs för anhöriga. Anhöriga och kursledare berättar om dagens vernissage och vad studiecirkeln betytt.

19.00Simon Kyaga – Psykisk ohälsa och kreativitet. Simon är av Sveriges ledande psykiatriker och forskare, har vetenskapligt visat att personer med psykisk ohälsa ofta har avundsvärda förmågor.

19.40 Paus

19.50 Paneldiskussion och intervjuer – Hur tar vi oss framåt?

20.20 Årets anhörighjältar koras

20.40Artisten och låtskrivaren Staffan Hellstrand avslutar med en spelning