» » » “AL” kan upptäcka depression via Instagram-foton!

“AL” kan upptäcka depression via Instagram-foton!

Måhända låter det som en kvällstidningsrubrik. Men ett forskarteam på Harvard och Vermonts Universitet har utvecklat system med artificiell intelligens som utifrån att titta på dina bilder kan säga om du är deprimerad eller inte.

Systemet använder sig av så kallad maskininlärning, alltså att det kan lära sig av sina erfarenheter. För att testa systemet har det fått analysera nästan 44 000 instagrambilder tagna av 166 olika användare. Det visade sig att datorn hade en bättre träffsäkerhet än de psykologer som också fick analysera Instagramkontona. Människorna hade en träffsäkerhet på ungefär 40 procent medan datorn klarade hela 70 procent.

Saker som kunde användas för att se om innehavaren av kontot led eller inte led av en depression var bland annat vilka färger som var framträdande (gråa och mörka bilder var vanliga), mängden ansikten som syntes i bilderna och vilken sorts ljus bilderna var tagna i. Man kom även fram till att deprimerade personer var mindre benägna att använda filter på sina instagrambilder, men om de gjorde det var det vanligast förekommande filtret “inkwell”.

Dina bilder kan avslöja om du är deprimerad

Forskare vid Harvard och universitetet i Vermont har tagit fram ett system baserat på artificiell intelligens, som man hävdar kan upptäcka om en person är deprimerad genom att analysera vederbörandes c25fa6be-f587-467c-b442-1b5aa2086a2dInstagramfoton. Det skriver Petapixel.
Forskarna gör inget anspråk på att ha tagit fram en vattentät metod och arbetet befinner sig ännu på ett tidigt stadium. Men resultaten imponerar och har för närvarande en träffsäkerhet på lite över 70 procent.
Bland de många markörer man letar efter, som indikerar depression, tittar man bland annat på vilka färger och filter som förekommer flitigast i användarens foton. Det har visat sig att deprimerade personer föredrar färger som blått och grått och gärna väljer filtren Inkwell eller Crema. Enligt forskarna verkar de lyckligaste personerna välja filtret Valencia i hög utsträckning.

Läs mer:

strecket