Balansbloggare: Emma Karlsson2020-02-27T09:29:13+00:00

Gratis föreläsning: Hur vet man vad som orsakar bipolär sjukdom?

För att kunna utveckla bättre behandlingar är det en fördel om man vet vad som orsakar sjukdomar. Men hur kan man veta om det är arv eller miljö?

I denna föreläsning berättar Mikael Landén vad man hittills lärt sig om ärftliga orsaker till bipolär sjukdom och hur studierna gått till.
Han kommer också att berätta om den pågående SWEBIC-studien som för närvarande rekryterar deltagare för att lära sig mer.

Varmt välkommen till Riksförbundet Balans kostnadsfria digitala föreläsning via Zoom!

ANMÄL DIG HÄR:
anmalan@balansriks.se
(Uppge namn och telefonnummer vid anmälan).
Föreläsningen är en timme och det finns utrymme för frågor i slutet.
Sista anmälningsdag 22 februari!

Om föreläsaren:
Mikael Landén är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och även knuten till Karolinska Institutet. Han är specialiserad på bipolär sjukdom och har publicerat över 250 vetenskapliga artiklar. Mikael arbetar som överläkare på Bipolärmottagningen i Göteborg och är också registerhållare för det nationella kvalitetsregistret för bipolär sjukdom: BipoläR. I mars ger han ut en populärvetenskaplig bok ut på Natur & Kultur: Galenskap – en bok om vetenskap.

#riksforbundetbalans #balansriks #bipolar #mikaellanden

januari 19th, 2021|

Vill du bli vår nästa Balansbloggare?

Nu är det dags igen! Riksförbundet Balans söker åter igen efter personer som på ett öppet och ärligt sätt vill skriva om sig själva.
Den här gången söker vi fyra män.

Tidigare har vi bara lyckats få kvinnor att bli bloggare hos oss och det vill vi förändra.
Så är du man och vill berätta hur ditt liv är med en psykiatrisk diagnos så vill vi väldigt gärna att du hör av dig till oss.

Riksförbundet Balans är en organisation som  är till för människor med diagnoserna DepressionUtmattningssyndrom och Bipolär sjukdom så vi ser gärna att du har någon av de diagnoserna som Balansbloggare hos oss.

Senast 2 februari vill vi ha ditt mejl. 
Skicka gärna med en bild som kan komma att ligga på din bloggsida.
Samt svara på frågorna:
Namn:
Ålder:
Var du bor:
Vad du kommer att blogga om:

Det utgår ingen betalning till dig som Balansbloggare.

På sidan Balansbloggarna kan du se hur upplägget har varit för våra tidigare bloggare.

Riksförbundet Balans arbetar för att sprida kunskap och förståelse för de diagnoser vi företräder samt vara ett stöd för drabbade och anhöriga. Så om du vill vara med och öka kunskapen om psykisk ohälsa och psykiatriska diagnoser så hör av dig till oss.

Skicka ditt mejl till:
Johanna@balansriks.se

Allt gott till dig!

januari 19th, 2021|

Vill du delta i en forskningsstudie?

För dig som är boende i Norrbotten-eller Västerbottens län.
Nu söker doktoranden Gunilla Johansson deltagare till en studie om naturbaserad vård.

 

”Har du erfarenhet av stressrelaterad ohälsa/utmattningssyndrom? Med stressrelaterad ohälsa menas att du på grund av stress har upplevt minskat välbefinnande och svårigheter att klara av din vardag.

Är du i så fall intresserad av att delta i en forskningsstudie om värdet av naturbaserad omsorg för att främja hälsa hos personer med stressrelaterad ohälsa/utmattningssyndrom?

Naturbaserad omsorg  innebär aktiviteter i en naturnära miljö för att främja hälsa. Det kan handla om att med guidning genomföra aktiviteter och vistas exempelvis i trädgård, med djur eller i skogen. Du kan delta i studien även om du inte har erfarenhet av naturbaserad omsorg.

Deltagande i studien innebär att medverka på en intervju. Sedan kommer en träff med en eller flera deltagare som deltagit vid intervjuer, hälso- och sjukvårdspersonal och entreprenörer som erbjuder naturbaserad service att anordnas för samtal om värdet av naturbaserad omsorg ur de olika deltagarnas perspektiv. Du avgör själv om du vill delta på denna träff även om du deltagit vid en intervju.

För att medverka i studien behöver du vara minst 18 år och boende i Norrbottens- eller Västerbottens län.

Vill du anmäla intresse att delta eller veta mer, kontakta doktorand Gunilla Johansson, gunilla.1.johansson@ltu.se , 0920-492446 eller 0725230565 ”.

Studien är del av ett större projekt för att studera och utveckla naturbaserad omsorg i nordliga naturförhållanden för att främja hälsa. Studien är granskad av Etikprövningsmyndighet. De uppgifter du lämnar vid deltagande i studien behandlas i enlighet med GDPR, vilket innebär att inga uppgifter kan härledas till dig när studien är avslutad. Ansvarig för studien är Institutionen för hälsa, lärande och teknik, Luleå tekniska universitet, Luleå.

januari 14th, 2021|

Två föreläsningar du inte vill missa

Vår lokalförening Balans Stockholm anordnar nu två tillfällen med föreläsningar.

Föreläsningarna är via webben och är gratis för er som är medlemmar i Balans. Du som inte är medlem betalar 100 kronor per föreläsning:

 

Onsdagen den 27 januari kl 18: Medberoende mellan anhöriga och personer med psykisk ohälsa

Ida Högström driver Medberoendepodden som är en podcast om medberoende. Medberoende är ett vanligt tillstånd mellan anhöriga och personer med psykisk ohälsa. Ida föreläser om medberoende och har en 12-stegsutbildning i behandling, grundutbildning i psykologi samt är utbildad i kreativt skrivande. Läs mer på om medberoende på https://www.medberoendepodden.se

Föreläsningen är gratis för medlemmar, 100 kr för icke-medlemmar.

Anmäl dig till info@balansstockholm.se Utbildningen erbjuds via mötesappen Zoom, några dagar innan kursen får en länk som du trycker på så är du inne i mötet.

Onsdagen den 10 mars kl 18: 2-timmars utbildning i Våga Fråga: om myter och fakta om självmord.

Vi lär dig känna igen varningstecken på psykisk ohälsa och vi går igenom hur du kan stötta. Genom bikupor och samtalsövningar får du öva dig i hur du kan agera när någon har det svårt. Du får lära dig en samtalsmetod för hur du kan prata med någon som mår dåligt och du får konkreta råd på hur du kan följa upp och hur du lotsar rätt. Du behöver inte ha några förkunskaper för att kunna delta. Våga Fråga är en utbildning som är framtagen och granskad i samråd med ledande expertis inom området suicidprevention. Arrangeras i samverkan med Suicide Zero.
Föreläsare: Kela Dahlén. Föreläsningen är gratis för medlemmar, 100 kr för icke-medlemmar.

Anmäl dig till info@balansstockholm.se Utbildningen erbjuds via mötesappen Zoom, några dagar innan kursen får en länk som du trycker på så är du inne i mötet.

 

januari 8th, 2021|

Från oss alla till er alla

Det blir kanske inte som du hade tänkt dig. Det efterlängtade mötet med vänner och familj blir över nätet i år och Benjamin Syrsa sjunger kanske bara för dig där i soffan. Ja julen år 2020 blir något väldigt speciellt. Men kanske du rent av tycker att det till och med känns lite skönt. Oavsett hur du i år kommer fira din jul så vill vi på Riksförbundet Balans påminna dig om det där som är så viktigt. Nämligen att du inte är ensam.
Vi påminner om alla de organisationer som finns där på andra sidan luren om du behöver dem och om Riksförbundet Balans sidor för gemenskap på Facebook.
För det blir ju trots allt även en jul i år och du förtjänar att få må bra.

Nu tar riksförbundet lite ledigt och är tillbaka igen den 4 januari. Nytt år, nya projekt, nytt hopp!

december 23rd, 2020|

Tack för allt som ni har varit med att göra under detta märkliga och påfrestande år

Vi har haft en världsomfattande pandemi med färre möten än vad jag känner är bra för oss som grupp. I stort sett alla aktiviteter ställdes in och det är inte samma sak att ses över nätet. Det som är riktigt positivt med pandemin är att resandet med flyg minskat så radikalt.

Kanske har vi fått möjlighet att fundera kring vad som är viktigt. Vilka relationer vi vill odla och vilka ovanor vi vill släppa. Vilken utveckling vi vill se framåt, för oss själva, för våra lokalföreningar och för Riksförbundet. Själv har jag talat med en diakon i höst. Om livet, döden och om att sorgen inte kommer ut som tårar utan som ilska. En del har också handlat om hur pandemin påverkat min sjukdom. Det har varit verkligt bra! Ingen väntetid, ingen kostnad!

Under de senaste tre kvartalen har vi haft digitala möten på alla nivåer. I början trevande och med olika typer av svårigheter. Till att vi utvecklat digitala utbildningar både i Balansmodellen för användare och i Balansmodellen för ledare.

Lagom tills årets avier kommer till er för 2021 är vi i mål med ett automatiserat medlemsregister. Det har skickats ut fakturor med ett nytt bankgiro och ett OCR nummer som är knutet till medlemsnumret.  Det finns flera olika medlemskap. Medlem, familjemedlem, och ungdomsmedlemskap.

Vi har smygstartat vårt ungdomsförbund UDDA i Balans. Vi kommer att återkomma till hur man kan arbeta med detta i lokalföreningarna med stöttning av Riks.

Anhörigprojektet har dragit in många nya medlemmar. Får vi mer pengar fortsätter detta arbete även 2021.

Sist men inte minst vår hemsida är superhäftig. Vi får många kommentarer om den från alla håll.

Så vill jag önska God Jul och Gott Nytt År

Simone

Förbundsordföranden

december 22nd, 2020|
Korta fakta

Namn:
EMMA KARLSSON
Ålder:
29
Bor:
Piteå
Aktuell med:
Kommer att blogga om hur det är att leva som bipolär och utmaningar som kommer med relationer och arbete.

Det är vi som är Balansbloggarna
Ansök om medlemskap
Till toppen