Man behöver inte vara ensam i sin eller sin närståendes sjukdom. Man bör framförallt söka hjälp på en vårdcentralen om man själv börjat må dåligt. Sedan kan man prova träffa andra i liknande situation. Du är välkommen på Balans-caféer, tema-kvällar. Eller så kan du titta förbi kansliet och bara ta fika. Ta med den sjuke eller kom ensam. Undersök vad kommunen erbjuder. Se till att du pratar om ditt mående och bekymmer med någon.

 

En person som har självmordstankar bär ofta på starka känslor av ensamhet, hopplöshet och vanmakt. Det kan kännas som  man har ett stort mörker inom sig och som ingen annan kan se eller förstå.

När någon uttrycker självmordstankar kan det vara ett sätt att berätta om sitt lidande. Det behöver inte innebära att självmord ses som den enda utvägen. Men det kan också vara en allvarligt menad avsikt att faktiskt ta sitt liv. Tankar och planer på självmord ska därför alltid tas på allvar.

Så här kan man göra:

Gör någonting nu

Genom att sträcka ut en hjälpande hand kan man rädda liv. Förutsätt inte att det blir bättre eller går över av sig själv.

Lyssna

Att få berätta om vad man känner för någon som lyssnar kan vara till stor hjälp för den som bär på självmordstankar. Ställ öppna frågor som ” Hur tänker du då” eller “Kan du berätta mer”.

Var tillgänglig

Tillbringa tid tillsammans. Visa omsorg och omtanke utan att vara dömande.

Våga tala om självmord

Det enda sättet att ta reda på om någon har tankar på att ta livet av sig är att fråga om det. Det kan kännas svårt men det är ett sätt att visa att man lagt märke till något och att man har lyssnat.

Gör inte någon överenskommelse om att någons självmordstankar ska vara en hemlighet

Om någon berättar om självmordstankar behöver man kunna berätta det för andra för att kunna hjälpa den som har självmordstankar. Om man är riktigt ung och lyssnar på en kompis som berättar om självmordstankar behöver man kunna tala om för någon vuxen vad man har fått höra. Man bör undvika att ge löften att inte berätta för någon.