Angelika Tuymer, 21 år, är född och uppväxt i Wallern an der trattnacht i Österrike. Sedan drygt ett år tillbaka bor hon med sin pojkvän i Göteborg och arbetar i butik. När hon var 15 år började hon på vad som motsvarar svensk gymnasieskola. Bland klasskompisarna fick hon en nära vän, som efter en tid förändrades mer och mer.

”Depression är vanligt och drabbar 1-2% barn och 5-8% av tonåringar i Sverige. Flickor och vuxna kvinnor är överrepresenterade männen och uppemot 20% har haft en depressionsperiod under tonårstiden. Vissa får återkommande symptom och senare en bipolär diagnos. Självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna hos tonåringar och utlöses ofta av en depression”. Det skriver överläkare Anna Santesson på internetmedicin.se.
Det är viktigt att vi lär oss att se tidiga tecken på depression. För att kunna hjälpa tidigare. Men hur gör man då om man ser att en vän eller närstående mår dåligt?

-Det var när min vän flyttade till en egen lägenhet närmare skolan förändringarna började, berättar Angelika. Hon blev passiv, tystlåten och kunde skämta om att livet var tråkigt och att hon inte ville leva längre. Jag kunde chockas över hur stökigt det var i hennes lägenhet med gammal disk och tvätt över hela golvet. Hon åt inte ordentligt och levde på nudlar och när jag ringde svarade hon inte och kom heller inte till skolan.

Angelika säger att hon kände sig rätt vilsen över hur hon skulle hjälpa sin klasskompis. När hon pratade med skolläkaren fick hon inga klara svar utan att det var sådant som brukar gå över av sig självt. Hon började då läsa på om psykisk ohälsa och depressioner och förstod snart att det var det hennes kompis led av.

-Det är viktigt att man pratar om depressioner och psykisk ohälsa i skolan så att man vet hur man ska reagera som vän och klasskompis om man ser att någon mår dåligt. Att det inte är något som går över av sig självt och att det ofta krävs behandling, säger hon.

Angelika berättar att hon försökte uppmuntra sin vän till att städa, komma ut ur lägenheten på promenader och att de lagade middagar tillsammans så inte varje måltid bestod av nudlar.

-Jag berättade att jag såg att hon mådde dåligt och att jag var orolig för henne. Att hon kanske borde gå och prata med någon.

Sanningar kan ibland vara svåra att lyssna till och Angelikas vän reagerade med att ta avstånd, men hörde av sig efter ett par veckor.

-Hon berättade att hon förstått att hon är depressiv och att hon börjat gå hos en psykolog. Att det var viktigt att hennes vänner kände till hennes sjukdom, säger Angelika. Jag är glad att jag vågade fråga och uppmana henne till att ta hjälp. Alla kan få en depression. Jag skulle råda till att våga ta initiativ om du ser att någon i din omgivning förändras och mår sämre. Var uppmärksam på tidiga tecken, visa att du finns där och hänvisa till terapi om du tror det kan hjälpa, avslutar hon.

 

Mariah Levicsek, 
Projektledare Anhöriga

 

Tror du att någon du känner lider av depression? Eller känner du själv dig nedstämd? Här nedan har vi samlat några länkar där du kan läsa mer om att vara ung och ha psykisk ohälsa:

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/depression/depression-hos-barn-och-tonaringar/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/darfor-okar-psykisk-ohalsa-bland-unga/

https://www.umo.se/Att-ma-daligt/

http://livlinan.org/