Foto: Linn Blom

Linn Blom är 26 år gammal och fick diagnosen bipolär sjukdom typ 2 sommaren 2015. Det är hennes första år som ordförande i Balans Västernorrland, men hon har varit aktiv i föreningen sedan 2017.

Vad är styrkan i er förening?
Jag skulle säga att det är att vi är så många olika typer av personer som hjälps åt och ställer upp för varandra. Vi är spridda i ålder, ursprung och är bra på olika saker. Någon är bra på teknik, någon att skriva texter. Det finns någon som är duktig på att ta tag i saker praktiskt och någon som pratar med och fixar föreläsare. Och någon som har kontakt med andra föreningar och är duktig på att planera och organisera. När någon av oss inte kan eller inte känner sig på topp kan man säga det och då finns alltid någon annan som tar vid. Så man skulle kunna säga att styrkan ligger i summan av våra gemensamma olikheter, styrkor och erfarenheter.

Hur håller ni balansen tillsammans?
Just TILLSAMMANS! Ofta finns det någon som upplevt liknande saker, känslor och situationer såväl positiva som tuffa. Man kan tipsa varandra om hur man själv gjort eller bara finnas där och lyssna. Kanske kan man få nya perspektiv? Ibland kanske man bara behöver få komma hemifrån, umgås med bekanta, ta en fika och bara få sitta tyst. Det är som mitt tidigare svar, gemensamt finns många erfarenheter och en förståelse plus tips att få. Sen tror jag personligen att det är viktigt att gemensamt få prata om och glädjas åt positiva saker och händelser. Sådant som ibland kan verka väldigt litet och vardagligt taget ur sitt sammanhang men som för en enskild person kan vara enormt. Och det handlar om en gemensam grundläggande omtanke för varandra.

Vad betyder balans för dig?
Jag hittade till föreningen Balans när jag själv var i kris. Jag hittade mycket tröst i att kunna relatera till andra som upplevt liknande saker och jag upplevde många känslor som jag kände mig vilsen i och hade svårt att placera. I och med att jag blev sjukskriven kände jag mig även väldigt ensam. Jag har förmånen att ha en fantastisk man, många fina anhöriga och vänner som ställt upp och stöttat mig. Men jag har haft svårt att dela med mig om vissa saker med de närmaste.
I samtal med människor jag träffat genom föreningen Balans har jag fått stor hjälp med att förstå mig själv och kunnat acceptera och orientera mig i en för mig ny situation och ett nytt sammanhang.
Idag betyder Balans mycket för mig på ett annat sätt. Jag brinner för att alla skall kunna känna att man har ett sammanhang och tryggt forum att prata om sådant som ibland kan vara svårt att prata om, eller att själv ens tänka på. Såväl om man själv är har eller har haft psykisk ohälsa eller är anhörig. Att man oavsett hur man mår för dagen kunna få vara sig själv. Ibland kanske man bara behöver komma ut och ta en fika med bekanta, eller få vara med och bara sitta tyst. Oavsett vilket så är det okej!

 

Mariah Levicsek, 
Riksförbundet Balans