Malins upprop mot brister i psykvården – Stäng inte psykiatriska mottagningar!
» » » Malins upprop mot brister i psykvården – Stäng inte psykiatriska mottagningar!

Malins upprop mot brister i psykvården – Stäng inte psykiatriska mottagningar!

Kategori På Gång | 0

Malin Johansson, 47, har levt med bipolär sjukdom i nästan hela sitt vuxna liv.
Hon reagerar skarpt mot att antalet vårdplatser inom psykiatrin minskar, att avdelningar stängs ner och att det framför allt under sommaren är svårt att få en lokal vårdkontakt.

För att någonting ska hända har hon nu startat ett upprop.

– Det är lika jävligt i alla landsting, säger hon.

645@70
Malin, 47, har levt med bipolär diagnos under största delen av sitt vuxna liv. Nu har hon fått nog av neddragningarna inom psykvården.

70 procent av vårdplatserna inom psykiatrin har försvunnit under de senaste 20 åren.

Trots att den psykiska ohälsan i Sverige har ökat.

Det rapporterade TV4 i höstas.

Malin Johansson, 47, fick sin diagnos bipolär sjukdom redan 1993 och har alltså levt nästan hela sitt vuxna liv med sjukdomen.

– Jag har levt ganska ensam med min sjukdom, utan någon kontakt med någon annan som är bipolär, säger Malin som under den senaste tiden hittat ett kontaktnät på Facebook, där hon kan prata om sjukdomen med andra.

”Måste söka LPT”

Då fick hon höra berättelser hur andra som lever med sjukdomen har det.

– Jag läste inlägg om folk som inte får vård, som inte får kontakt utan anhöriga måste söka LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård), eller så blir de skjutsade från typ Upplands Väsby till Huddinge, för det är den enda platsen som finns, säger Malin.

Just att vårdas nära hemmet är viktigt, menar hon.

– När jag var inlagd, så var det väldigt viktigt med besök. Att någon kom. Att leva med massor av andra människor som mår dåligt i en klinisk miljö, där det inte finns några aktiviteter förutom tv… Man höll ju på att gå under av bara det.

Och det var när Malins lokala mottagning i Varberg stängde över helgen, som hon till sist reagerade så mycket att hon startade ett upprop.

– Och tidigare har de stängt psykosavdelningen på grund av personalbrist. Vi har bara Halmstad att vända oss till i hela länet nu, och där lär det ju också bli fullt, säger Malin.

Sommaren extra tuff

Speciellt sårbart blir neddragningen nu under sommarmånaderna, menar hon:

– Nu ska livet leka och man ska må bra. Då känns det jäkligt hårt om man inte orkar vara med och ha trevligt som alla andra. Det är bara positiva inlägg på Facebook där folk grillar. Men man kanske inte orkar vara social, man kanske bara inte orkar. Och då börjar man anklaga sig själv.

I ett långt inlägg på Facebook skriver hon mer om bakgrunden till initiativet.

”Många som söker hjälp kan inte få den hjälp de behöver, och kan behöva söka hjälp på andra orter eller andra landsting än där man bor. Tyvärr är det lika illa i i andra landsting och personalen går på knäna. Avsaknaden av hjälp kan ibland leda till döden!”, skriver Malin.

Källa: Expressen

 

Kommentera